Mi is az a Goji Bogyó és Miért Olyan Egészséges?

Olvasási idő: 3 min

Mi is az a Goji BogyóNéhány éve nagy port kavartak az úgynevezett szuperélelmiszerek, amelyek kiemelkedően sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. A goji bogyó egyik volt ezek közül és a sokáig ismereten növény terméséről még ma sem tudunk sokat.

Az goji bogyó, más néven farkasbogyó az ördögcérna nemzetségbe tartozó növény, amely Kínából indult világhódító útjára. A növényről szóló első feljegyzések már 5000 évesek és sokan. A telet is jól bírja, -25°C-ig életben marad, főként a félárnyékos helyet kedveli. Akár négy méter magasra is megnőhet, termése narancsos-vöröses színű bogyó, amely júliustól októberig érik be. Magyarország éghajlata is kedvező számára, így itt is sikeresen termesztik és a nyári hónapokban szüretelik termését.

Az immunrendszer segítője

Immunrendszerünk biztosítja a védelmet szervezetünk számára a vírusokkal, baktériumokkal és egyéb kórokozókkal szemben. A goji bogyó számos olyan összetevőt tartalmaz, amely serkenti az immunrendszer működését, ezáltal még ellenállóbbá teszi a szervezetünket. Olyan létfontosságú anyagokat tartalmaz, mint Omega zsírsavak, aminosavak, ásványi anyagok, fehérjék, nyomelemek és vitaminok.

Hogyan Készítsünk Teljes Méregtelenítést?

Az egyik legjobb antioxidáns

antioxidáns

A goji bogyó több antioxidánst tartalmaz, mint szinte bármely más élelmiszer. Rendkívül magas karotinoid tartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns hatással bír így semlegesítik a szervezetben garázdálkodó szabadgyököket. A szabadgyökök komoly betegségek okozói is lehetnek, sejtkárosodáshoz vagy a DNS mutáció okozása révén akár rákos megbetegedéshez is vezethetnek. Antioxidáns hatása mellett a goji összetevői gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, jó szívvel ajánlható gyulladásos megbetegedések esetén is, például az ízületi gyulladások esetében.

Szemünk egészségének védelme

Gazdag továbbá beta-karotinban, A vitaminban és yeaxantinban amelyek a látás, pontosabban a retina védelmét segítik, így javítják a látást. A magas zeaxantin tartalmú élelmiszerek megelőzik a látásromlást, a 65 év felettiek esetén, kimondottan javallott. Csökkenti a vak foltokat így a gyengébb fényviszonyokban való jobb látást segíti elő. A zeaxantinnak köszönhetően védi a retinát a fertőzések ellen is.

A hosszú élet titka

Az egész szervezetet tekintve a goji az öregedés lassításában is szerepet játszhat, a gojit tradicionálisan is az életkor meghosszabbítására, a fizikai test erejének illetve a szexuális potenciál növelésére használták. Ezen hatását ellenőrizendő számtalan kísérletet végeztek, például idős embereknek három hétig goji bogyót adtak és szinte mindenki pozitív hatásokról számolt be, 70%-nál immunerősödést és általános fizikai erőnlétük javulását tapasztalták, illetve hangulatuk és szexuális funkciójuk is javult. 35%-uk számolt be a szexuális funkció javulásáról. A kettő között nem elképzelhetetlen, hogy valamilyen nemű összefüggés vonható. Javult továbbá az alvás minősége és az étvágyuk is.

Kutatások is igazolják jótékony hatásait

Kutatások is igazolják jótékony hatásait

Az immunrendszer és az allergiák összefüggéseit tekintve egy a Journal of the Beijing Medical University című szaklapban megjelent 1992-es tanulmány szerint a goji segít csökkenteni az allergiás reakciókkal kapcsolatos antitest szintet, vélhetőleg a T-sejtek támogatása és a citokininek szabályozásának mechanizmusa révén. Ennek köszönhetően a pikkelysömör (psoriasis) kezelésében is hatásos lehet.

Vizsgálatok szerint a lipid peroxidázok vérben való felhalmozódása szív és érrendszeri betegségekhez, szívinfarktushoz, érszűkülethez vezethet. Vérünkben megtalálható antioxidáns enzim a szperoxid dizmutaz (SOD), amely csökkenti a lipid peroxidációt, azonban az öregedés folyamán a SOD szintje egyre csökken, így igen hasznos lehet ezt a folyamatot goji bogyóval elősegíteni. Egy klinikai tanulmány szerint a goji fogyasztás jelentős mértékben, mintegy 40%-kal növelte a SOD szintet és 65%-kal csökkentette a lipid peroxidáz szintjét. Más tanulmányok szerint a goji flavonoidjai a vörösvértesteken fejtenek ki védő hatást.

A gyönyörű, fiatal bőr titka

A goji bogyó tápanyagai a bőr számára is hasznosak, egészségesebbé, szebbé és fiatalosabbá teheti bőrünket. Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően különböző bőrbetegségek esetén is hatásos lehet. Nem véletlen, hogy a legtöbb bőrápoló, hidratáló és bőrvédő krém tartalmaz Goji bogyó kivonatot. A Wow Bust kiváló termék a csodálatos mellekhez

A Goji Cream hatékonyan küzd az öregedés látható jelei ellen: egyrészt vitaminokkal és aminosavakkal táplála a bőrt és UV-vélmet is biztosít, másrészt serkenti a kollagén termelődést, ezáltal regenerálva azt.

A goji tehát külsőleg-belsőleg alkalmazható csodaszer, amely rengeteg egészségügyi problémában lehet segítségünkre és fiatalos szépségünk megőrzésében is az első helyen áll.

Vigyázzon a bőrére – Checkout Goji krém vagy Rechiol spray.

>>További érdekes cikkekért tekintse meg blogunkat<<