Kezdjünk egészséges új életet

Olvasási idő: 3 min

Kezdjünk egészséges új életet

A modern élet jellemzője, hogy egyre követhetetlenebb tempóban kell haladnunk, egyre többet ülünk egy irodában a számítógép előtt és egyre gyorsabban kell eljutnunk A-ból B-be. Örök körforgás az életünk és sokszor igen nehéznek bizonyul kikerülni a mókuskerékből és jobban odafigyelni egészségünkre.

Az abszolút pörgés fogalma mellett megjelent az abszolút egészség fogalma is. Életünkben, oly kevés idő jut az igazán fontos dolgokra, hogy a modern ember életének folyamatos meghosszabbításán ügyködik. Hihetetlenül népszerű manapság minden egészséges életmóddal, sporttal, fitnesszel, egészséges táplálkozással kapcsolatos módszer, téma, eszköz, tápanyag.

Mérés, monitoring, ábrázolás

Manapság komoly segítség a modern tudomány is hisz minden mérhető, számszerűsíthető, vizualizálható.

Mérés, monitoring, ábrázolásSzámtalan okos kütyü segíti, méri már minden élettevékenységünket legyen az az alvásunk mélysége, fázisai, pulzusunk, lépéseink száma, a napi megtett távolságunk és sebességünk adatai, nemi életünk statisztikái és lassan minden életfolyamatunk grafikusan kimutathatóvá, követhetővé válik. Ezek mind hasznos és gyakran vicces vizuális rálátást nyújthatnak életünk azon területeire, amelyekről eddig ilyen formában biztosan nem volt tudomásunk. A grafikus kimutatások, valóban jó motivációs mércék lehetnek, hogy még többet mozogjunk, még több kalóriát égessünk, távolabb fussunk, gyorsabban és a grafikonok eleve ösztönzőleg hathatnak egy egészségesebb életmód kialakításában. Azonban ne felejtsük, hogy minden technológia és módszer leggyengébb pontja az mi magunk vagyunk. A lelki motivációt, energiát és kitartást sajnos semmilyen eszköz nem válthatja ki. Vannak természetesen személyi edzők és olyan emberek akik mások motiválására szakosodtak, és segíthetnek, ez valóban hasznos lehet de azért nem bízhatjuk állandóan életünk legfontosabb tényezőit fizetett szolgáltatásokra. Van, amit önmagunkban kell keresnünk, és saját magunkból, a saját zsigeri esszenciánkból kell kitermelnünk.

Az egészségért tenni kell

A minimális erőbefektetéssel történő óriási eredmény sajnos csak hamis ígéret: egyetlen bogyó elfogyasztásával, egyetlen termék megvásárlásával még nem javíthatunk az egészségi állapoton és gyors fogyás sem fog bekövetkezni. Bármilyen célt is tűztünk ki magunk elé, egészségesebb élet, fogyás stb. nem lesz elegendő egyetlen tényezőt megváltoztatni az életünkben. Nincs egyetlen kapcsoló, amelynek felkapcsolásával minden jobb lesz. Egy sor tényezőt kell együttesen megváltoztatnunk, és az egész korábbi szemléletünket, hogy sikerrel járjunk.

Határozzuk el, írjuk le

A legfontosabb, hogy szülessen meg bennünk az elhatározás. Az igény valószínűleg már régóta ott bujkál bennünk, azonban amíg nem hozzuk meg a konkrét elhatározást, a döntést addig nem lépünk a megvalósítás mezejére. Érdemes leírnunk a célkitűzéseinket és érdemes jól láthatóan, konkretizálva leírni a lépéseket, amelyek segítségével megvalósíthatjuk azokat. Természetesen lehet szakember segítségét is kérni, ha úgy érezzük, hogy túl nagy fába vágjuk a fejszénket. A szakemberek kialakítanak számunkra egy olyan ritmust, mintázatot, amelyeket aztán követhetünk és saját életritmusunkba iktatva rendszeresen végezhetjük, élhetünk vele.

Türelem és kitartás!

Türelem és kitartás!

Legfontosabb, hogy ne várjunk azonnali eredményt, hisz semmi nem történik varázsütésre, és időbe telik, míg a változtatások eredményt hoznak. Apró kis lépésekben több fronton küzdve haladjunk lassan de biztosan. Szélesítsük a változtatások palettáját, ha elkezdtünk valamit, mondjuk elhatároztuk, hogy fogyni akarunk, akkor az adott módszer mellett pl. iktassunk be jóval több mozgást, mint korábban, igyunk több vizet és több kisebb egészségjavító változtatás együttes eredménye idővel meghozza gyümölcsét. Amikor változtatunk az életünkön és érezzük a pozitív hatásait, a siker lendületén felindulva csatoljuk be azon álmainkat, vágyainkat amelyeket korábban nem tettünk. Próbáljuk teljes életvezetésünket újragondolni a táplálkozástól, a mozgáson át az egész bioritmusunkig akár az emberekhez való viszonyulásunkig. Tegyük meg mindazon változtatásokat, amelyeket szükségesnek érzünk. A legfontosabb, hogy ne adjuk fel, rendszeresen tegyünk érte, azon pillanatokban is, amikor legszívesebben ki sem kelnénk a kényelmes fotelből.

Tedd láthatóvá, követhetővé a változásokat

Nagyon fontos, hogy könyveljük a változásokat a különböző mérésekkel, hisz nagyon hosszú ideig a külalakunkban nem lesz felfedezhető a változás csak a mérőszámokban. Ha a kilót szeretnénk veszíteni, akkor rendszeresen, írjuk és vezessük, hogyan alakul időben a súlyunk, ha pocakból, fenékből szeretnénk veszíteni, vagy bármit alakítani magunkon azt mérjük és írjuk, hogy lássuk a változást, hogy motiválva legyünk, akkor is, amikor a tükörben még semmi változást nem érzünk. Vigasztaljon a tény, hogy amint mozgást iktatunk az életünkben, hosszú ideig semmilyen külalaki változást nem észlelünk, de a hangulatunk és az erőnlétünk már pár hét alatt javulni fog. A hosszas munka idővel meghozza majd a kívánt eredményt, és eljön majd a pillanat, amikor környezetünk is észlelni fogja. Érdekesség, hogy a környezeted jóval hamarabb fogja észlelni a változást, mint te magad.

Kísérletezz, légy nyitott

Az egészséges életért rengeteget tehetünk, rengeteg módon élhetünk jóval egészségesebben, millió féle mozgásforma közül választhatunk, bátran kísérletezzünk, próbáljunk ki új dolgokat, míg meg nem találjuk a hozzánk legközelebb álló élet és mozgásformát. Testalkatunktól, személyiségtől függően kell megtalálnunk a legmegfelelőbbet és ne befolyásoljon minket a testsúlyunk vagy mások ítélete, vágjunk bele! Rengeteget tehetünk azért, hogy csökkentsük a különböző betegségek kockázati tényezőit mozgással, egészséges táplálkozással, pozitív életszemlélettel. Ne egyetlen terméktől várjuk a csodát, hanem magunktól, életünk minél több színterén vezessünk be kedvező változtatásokat és soha de soha ne adjuk fel!